Michael Zikeli: “Am foarte multe de învățat de la tineri”




Michael Zikeli este președintele organizației Concordia Moldova. Mai bine de 25 de ani încerca să contribuie la reducerea sărăciei. În cadrul Concordia Moldova, gestionează 2 proiecte mari, unul pentru tinerii orfani și copii proveniți din familii social vulnerabile și un alt proiect este ajutorare bătrânilor.





Care sunt experiențele dumnevoastră anterioare ?

Am lucrat la Caritas Viena, unde am cunoscut o mulțime de moldoveni, care erau în trecere sau solicitau azil și o bună marjoritate din ei erau tineri.  Desigur, că mereu eram receptiv și-i ajutam. De acolo a venit și dorința să activez în Republica Moldova.



Câte de importantă considerați implicare societății civile în procesul decizional ?

Este responsabilitate cetățenilor să se ocupe de elaborare proiectelor, iar datoria guvernului este să-i asculte și să slujească oamenilor. Doar astfel vom crea o societate frumoasă.

În acest context încurajez tinerii să se implice, că de fapt ei sunt forța motrice a unei societăți, și doar ei pot simte cel mai bine problemele unei țări.  Iar noi adulții trebuie să înțelegem că ei sunt mai rapizi, mai inteligenți și mai iscusiți ca noi și să nu-i stopăm la nivelul nostru. Chiar dacă ne este greu să acceptăm, trebuie să o facem și să le oferim șansa să-și decidă viitorul. Trebuie să recunosc că de fapt și eu am foarte multe de învățat de la tineri.



Care este contribuția organizației dumnevoastră în crearea condițiilor menționate mai sus ?


Concordia Moldova are 29 de centre sociale în toată țara, unul dintre cele mai mari este în Pererâta, unde se adăpostesc 240 de copii. Le oferim cele mai bune condiții și îi încurajăm să se implice în domeniile care-și doresc cel mai mult. Le asigurăm copiilor foarte multe activități și îi ghidăm pe fiecare în parte oferindu-le sfaturi. Scopul Concordie este să susține oamenii.



Ce sfaturi le-ați oferi tinerilor?

Am mai multe sfaturi ce le-aș putea oferi tinerilor, unul din ele este să se implice mult mai mult politic, și să nu lase politica doar adulților, deoarece ei simt mai exact și mai bine problemele societății și au viziuni mult mai clare. Un alt sfat ar fi să dedice un an voluntariatului într-o altă țară. Cunosc mai mult de 95% de tineri care au facut voluntariat un an și au recunoscut că le-au schimbat radical viața schimbându-le unele concepții. În același timp i-au dezvoltat personal și profesional.

În perioada 29-31 octombrie la Chișinău în incinta hotelului Codru se desfășoara prima ediție Civic Fest unde participă  Concordia Moldova împreună cu domnul Zikeli . Veți avea șansa să-l cunoașteți mai bine. 




0 comentarii