Cariera înseamnă facultate terminată – un mit sau o realitate?



Cei mai mulți dintre tineri  sunt siguri că o facultate terminată le va aduce  o cariera și în cele din urma un venit decent. Alții termină o facultate sau cel puțin intra la o facultate că așa “trebuie”, ca parinții le-au zis: “tu ai sa fii iurist dragul mamii, ai sa te faci procuror si noi o sa ne mândrim cu tine”. Mda, și așa pleaca părinții noștri la Moscova sau la “zapad” ca sa-și realizeze visul, să vadă copilul “iurist” sau economist… Odata întorși acasa pentru a vedea rodul muncii de cativa ani “peste granița” gasesc in loc de un “iurist” o creatură obosită de petrecerile din anii de studenție si cu usoare pete de tembelizare.




            Așadar dupa cum ați înțeles, sau poate nu, oricum nu e vina mea, acest articol le dedic părinților care încearca să învestiasca cu bani ți munca în mândria vieții lor(copilul) dar și obiectului acestei mândrii. În primul rând rodul dragostei dintre mama și tata nu e un obiect personal din care faceti ce vreți(procurori, politisti, economisti, astronauți sau mai știu eu ce), e o personalitate și el care intradevăr se formează în cadrul familiei pâna la o vârstă. Da, e bine să indrumati adolescentul spre o specialitate care să-i fie cat mai utila pe viitor, dar daca părinții, și ei vor să-și vada “rodul” cu o profesie la 
moda (cum se întampla cel mai des pe la noi) atunci rezultatul va fi “creatura” de mai sus menționata.

           În Moldova nu numai “adidații” și gențile de la luis vuitton sunt cool, dar și facultățile: e cool să înveti la ASEM, e cool să înveti la drept, e cool sa înveti de manager.  “La agronomie invata numai țăranii, la scolile profesionale se tusuie numai bacii, dar eu o fata atât de rafinată și cu o sclipire nemaipomenită de inteligența mă voi tusui la ASEM” ,mama sa e la Italia, fiți siguri o să ajute pe fiica sa devina vre-un economist care o sa aibă grijă de banii mamei, sa nu se rețina  prea mult prin buzunarele ei. Câteodată am impresia ca acest gen de tineri din Moldovica nostră îți exploatează  părinții trimițindu-i în străinatate la produs…Voi nu? Și astia orbiti de mândria  pentru copil, dar și de grija ca să o ducă bine vietatea parazitara, chiar iși jertfesc propria viață și pleacă pe plantații… Trist, ce să spun… Poate e cazul să încercam să promovăm în Moldova alte valori, un altfel mod de a te realiza în viață, nu sa te duci la facultate cu ochii închiși de niște prejudecăți sau “cool-uri” și făra să analizezi un pic situația reală? Uitați-va ca sa fiu un pic mai credibil vă prezint niște rezultate dintr-un sondaj pe care l-am realizat la Centrul de Cercetari Sociologice din Moldova la comanda Ministerului Tineretului și Sportului, la întrebarea: “din ce motiv ați ales facultatea pe care ați urmat-o/urmați?” răspunsurile sunt mai jos:



Obsrvăm că cei mai mulți dintre tineri își aleg sau și-au ales o facultate doar că este la modă sau sună bine acea specialitate pe care o vor avea după finalizarea studiilor. La modă nu este doar o specialitate anumită, ideea să ai studii superioare printre tineri este  prestigios și ceva care pe viitor le va garanta un trai decent. În același studiu putem observa că fiecare al doilea tânăr între  vârstele de 25 și 29 de ani din R. Moldova a absolvit o facultate, un fenomen care va supra sătura piața de specialiști într-un domeniu sau altul și va lăsa  lacune mari în alte domenii.



         
Care sunt ultimele studii absolvite de Dvs.?



15-19 ani
20-24 ani
25-29 ani
30-34 ani
  General
Valid
Scoala primara
7
1
1
3
3

Gimnaziu
58
15
15
18
30

Liceu
29
39
17
16
27

Colegiu
6
16
14
24
14

Facultate
0
26
43
35
23

Studii postuniversitare
0
3
10
5
4



Acum îmi amintesc un proverb din poporul nostru ingenios J dar foarte elocvent în cazul nostru: “s-a dus bou, a venit vacă” J Cred că asta este creatura de care ziceam mai sus nu-i găseam o denumire potrivita.

            Stimati  adolescenti fiți lucizi si alegeti-va o meserie pe masura, pe care sunteti capabili să o insușiți si care va fi utilă in viata asta atat de frumoasa si diversa!

P.S. Facultatea nu e cool!
AUTOR: Sergiu Raevschi

*********

La solcitarea mea către președintele Centrului de Cercetări Sociologice din Moldova să obțin raportul de la sondajul realizat  pe un eșantion de 1500 de tineri, care mai apoi urma să scriu un articol pe baza lui, el mi-a oferit și un articol excepțional și raportul. Am intenționat să-l postezi pentru că chiar merită unii din  ”oamenii noștri de succes” să se regăsească printre rânduri. 
P.S: Intenționez și eu să realizez un articol pe baza raportului respectiv.

                                                                          




0 comentarii