Offline cu viceprim-ministrul, Mihai Moldovanu


Pentru prima oară Clubul Tinerilor Bloggeri a fost invitat la un offline organizat de către viceprim-ministrul, Mihai Moldovanu. Temele de discuții au fost sistemul educațional și sportul. Am vorbit despre lacunele sistemului educațional și în același timp am venit cu niște propuneri de crearea a unui consiliu consultativ format de elevi (despre care am și scris în articolul precedent). Ni s-a promis că acest proiect v-a fi propus și rămâne doar a fi aprobat.

Am fost informați despre obiectivele ministerelor care rămâne a fi realizate, iar printre ele se numără:
  1. Îmbunătățirea sutdiilor preșcolare.
  2. Îmbunătățirea studiilor preuniversitare.
  3. Creearea mai multor instituții rezidențiale și îmbunătățirea celor existente. În acest sens au mai fost elaborate careva proiecte ce ar prevede încurajarea tinerilor absolvenți a acestor instituții.
  4. Elaborarea unor strategii pentru îmbunătățirea AEE-ului.
  5. Continuarea strategiei de promovare a sportului în Republica Moldova în perioada 2013-2020 care mai este numit  STRATEGIA DE DEZVOLTARE A CULTURII FIZICE ŞI SPORTULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA.
  6. Transformarea învățământului secundar profesional (ÎSP) în învățământ vocațional-tehnic (VET) care constă din 2 niveluri:
  • VET secundar care este destinat absolvenților de gimnaziu a școlilor și liceilor vocațional tehnice.
  • VET postsecundar care este destinat absolvenților liceilor și colegiilor. (Mai multe informații privind acest subiect)
Prin discuții s-au inclus și temele privind lipsa promovării tinerilor artiști și lipsa mai multor centre pentru copii și tineret. În același timp am discutat și despre problema tinerilor care au înlocuit țigările și drogurile în locul unor activități sportive. La acest subiect domnul viciprim-ministru a venit cu o soluție pe care încearcă să o aplice pentru motivarea acestora.

Proiecte elaborate :

www.novateca.md - program de modernizarea a bibleotecilor publice din Republica Moldova
www.siguronline.md - un internet mai sigur pentru copii
www.viatasisanatatea.md - valori personale și sociale
www.pentruviata.md - proiect realizat ce are menirea de a susține adolescenții în situații de risc

În loc de concluzie:

Acest offline s-a dovedi a fi unul eficient și productiv datorită propunerilor pe urma căruia probabil se va îmbunătăți cât de puțin situația învățământului din Republica Moldova. Consider necesare offline-urile organizate de către înalții demnitari cu tinerii.

P.S: Republica Moldova a aderat în 2005 la Procesul de la Bologna, dar efectul acesteia nu a fost demonstrat atât de bine, în acest sens a fost elaborat un studiu care-mi confirmă aceste afirmații.

0 comentarii