Europenii mai băuți ca noi



În ultima vreme tot mai multe stereotipuri eronate ce vizează noua generație își fac apariția în cadrul societății noastre.  Iar una din el ar fi că tinerii de azi consumă alcool în cantități mult mai mari, cu toate că unele statistice prezintă contrariul acestora.

Dacă totuși suntem considerați o țară de bețivi, iată că tinerii ne scapă câte de puțin de această indentificare.





Ce spun cifrele ?


  • Un studiu internațional relevă faptul că elevii cu vârsta cuprinsă între 15-16 ani din Republica Moldova a consumt alcool în cantități mult mai mici față de media europeană în ultima zi când a consumat băuturi alcoolice. Iar în ultimii ani s-a indentificat o micșorare a mediei cantității consumate de alcool.


  • Un alt studiu naționalprezintă datele privind cât de des tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani consumă alcool.Astfel încât o bună parte din ei consumă alcool doar la ocazii și doar 1 persoană-zilnic.



Nuu există o diferență mare între tinerii din Republica Moldova care consumă alcool la ocazii o dat pe lună și cu media europeană, astfel valoarea pentru Republica Moldova este cu 2 procente mai joasă.







De ce ?

  • Guvernul nu asigura buna functionare a organelor ce sancționează cluburile de noapte, barurile și alte locuri nepermise minorilor după ora 10.00.


  • Vânzătorii care comercializeaza băuturi alcoolice minorilor nu sunt indetificati si sanctionați.


  • Lipsa bunei educații provocate de lipsa părinților (plecați peste hotare).


  • Influența negative a grupurilor din care fac parte


Alcoolemia parazitează viitorul

Conform aceluiași studiu ESPAD , consecințele alcoolului sunt devastatoare și ne lipsește de un viitor mai bun. Pentru Republica Moldova problemele relaționale , problemele inviduale și problemele de delincvență indică cel mai mare procentaj și sunt peste media europeană. Din fericire problemle sexuale sunt străine tinerilor din Republica Moldova.



Soluții 

Informarea arma principală pentru combaterea fenomenului băuturii alcoolice prin rândul tinerilor și instrumentul principal pentru formarea unei noi generații sănătoase.

Elaborarea campaniilor de informare și prevenire a alcoolului prin randul tinerilor, insistându-se în special pe dezvoltarea abilităților de refuz.

Aplicarea legii privind interzicerea comercializării de alcool și tutun minorilor și evidența strictă acesteia.

În loc de concluzie:

Tinerii conștientizează daunele consumului alcoolui dăunează grav sănătății, dar tentațiile grupurilor de influență prezintă un pericol și lipsa abilităților de refuz provoacă la o nouă încercare.

0 comentarii