Câteva lucruri din opiniile tinerilor


Deci și cum am mai spus-o în articolul precedent, voi scrie și eu un articol bazându-mă pe sondajul realizat de către CCSM. Acest sondaj a fost realizat pe un eșantion de 1500 de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani .

Informația nu este atât de actuală, deși sunt sigur că unii din voi habar n-au de acest sondaj, de aceea îmi voi permite să scriu câte ceva din sondaj informându-vă cu „stupiditățile” și „genialitățile” tinerilor noștri.




La întrebarea „Ce partid prezintă interesele tinerilor ?” , 29,4 % din tineri au răspuns că PL-ul cel mai bine le prezintă interesele, iar pe locurile secunde s-au clasat partidele PLDM, PCRM, PDM, PPCD și 18,3% din ei s-au abținut de la răspuns .

La 52% din tineri, politica nu prezintă nici un interes. Deși doar 5% fac parte dintr-o organizație de tineret a unui partid, iar 8% au fost cândva implicați în acest domeniu.

Cel mai supărător ce am găsit în acest sondaj este faptul că doar 12% din tinerii noștri sunt implicați în alte activități publice. În concluzie obținem că ar trebui de organziat cât mai multe training-uri ce ar dezvolta spiritul civic al tinerilor noștri, unii maturi ar trebui să se abțin de la critici în adresa tinerilor (precum au făcut „marii” bloggeri ) ci din contra să-i încurajeze și să-i susțină pe căile pe care și le-au propus tinerii.

Cel mai stupid lucru pe care l-am găsit e că, tinerii noștri nu-și cunosc identitatea și limba pe care o vorbesc, 45% din tineri se consideră moldoveni vorbitori de română, 30% se consideră moldoveni vorbitori de moldovenească și doar 8% din ei își cunosc cu adevărat identitatea și limba :), deci se consideră români vorbitori de română. Mai avem mult până la unire , considerând că din cei 8% măcar 5-6% își doresc să vadă o Românie Mare pe hartă. Ok, ăsta-i un subiect aparte .

Și cel mai bucurător/supărător lucru din acest sondaj e că 77% își doresc cale liberă-n UE și 54 au în plan să lucreze peste hotare. Și doar 19% își doresc în CSI.

Concluzia: Tinerii trebuie mobilizați pentru implicarea lor în diverse activități și în același timp motivați pentru a rămâne-n țară.


6 comentarii

  1. de ce să rămânem în țară?!

    și activitățile civice ce-mi vor da?

  2. dat fiind faptul ca recunosti ca:
    "Informația nu este atât de actuală, deși sunt sigur că unii din voi habar n-au de acest sondaj" consider ca nu trebuie luat in consideratie, deoarece este invechit.In ultimul an s-a facut mai mult pentru promovarea Unirii decat in ultimi 10 ani cel putin, asa ca sondajul din 9 octombrie 2012 este cel de referinta.Conform sondajului CBS-AXA din 9 octombrie 2012, sunt unionisti:
    22% din tinerii cu varsta 18-29 ani
    21% din perosanele cu studii superioare (minim colegiul)
    20% din persoanele asigurate material si incadrate in campul muncii
    15% din intreaga populatie vrea Unirea

  3. poți să-mi dai te rog raportul în PM ?

  4. Întrebarea asta mulți și-au dat-o . Dacă statul nu-i motivează prin nimic , cum să rămâie ? Singura soluție cred eu, e ca noi, ceilalți să ne gândim la ea și să o facem cât de puțin mai bună, ca nou să ne placă de ea și să avem măcar un motiv să rămânem acasă.

    Activitățile civice ne oferă o experiență care pe viitor ne va ține bine, și tot o dată îți va oferi avantaje la admitere la vre-o universitate.

  5. să ne gândim la întrebare sau la cine, la țară?

    sigur, avantaje la admitere, de unde ai scos chestia asta?!
    din câte știu eu era pe bază de medie și gata ))


    *rămână, vreo

  6. Ok, nu confirm, dar am auzit că-n SUA , se duce evidența voluntariatului