Fițele din Republica Moldova

Voi începe cu definirea cuvântului fițe. Conform DEX-ului fițe ar însemna un moft iar în unele contexte cum ar fi „a face fițe” este echivalent cu „a se arăta mofturos”. N-am găsit nicăieri că fițe ar mai însemna și „glamour”. Cel puțin eu în contextul ăsta îl voi folosi.




Definiția cuvântului „glamour” :
An air of compelling charm, romance, and excitement, especially when delusively alluring.

Aparent putem înțelege că-i ceva destul de plăcut în unele țări, defapt așa și este. Putem identifica asta citind mai multe blog-uri, ba chiar citind această definiție de mai sus putem constata acest fapt.

Pentru Republica Moldova acest fenomen a devenit o anomalie. O spun din sensul direct al cuvântului. Defapt așa și este, un trend disprețuit de toți ceilalți. Moldovenii au înțeles greșit acest cuvânt și-l interpretează în cele mai dezgustătoare moduri.

Păcat că țara noastră a devenit gazda acestui fenomen, cuprinzând un segment semnificativ din populația țării noastre. Moldovenii nu mai au creier ci aere de glamour. Trist.


Dacă am scris mai sus despre interpretare acestui fenomen, voi încerca să ofer niște exemple și niște căi de răspândire, la care poate voi fi și mai credibil.

Prin intermediul rețelelor de socializare, în special pe odnoklasniși , tinerii sau mai bine zis glamouroșii noștri încearcă să-și manifeste glamouritatea adăugându-și poze cu tag-uri de la Cocos, Ray, Mojito,GOA, Tucano și multe alte poze cu bacșiș, cu mașini luxoase (care măcar nici nu le aparțin) și multe alte chestii , care în viziunea lor îi „reprezintă”.

În viața reală putem observa acestea la școală, în stradă,la club, la mall, la magazin chiar și la un meci de fotbal.
Doar la noi în țară putem vedea fete chitite,vopsite la un meci de fotbal. Am vorbit despre acest fenomen cu mai multe persoane ce au vizitata mai multe țări europene , și consideră aceasta o tâmpenie, ei afirmă că fetele de acolo sunt mai modeste și mai deștepte.
La școală putem întâlni elevi care-și roagă părinții să-i ducă cu  BMW x30 și să le facă vre-o 5 cercuri prin împrejurul școlii. Astfel ei își demonstrează glamouritatea.
Un al lucru ce-i face pe elevi mai glamourouși, sunt toate gadget-urile super șmechere care le înlocuiesc creierul, care și-a uitat deja proprietarul. Iarăși trist !
Sălile de sport din capitală sunt o altă destinație a „glamourului moldovenesc”. Zilnic sunt invadate de cocalari și pițipoance, care vin acolo de dragului unei laude și a unui motiv de a nu-și face temele pe acasă .
Cum și am mai zis-o toate cluburile și terasele sunt gazda celor mai multe fenomene de acest gen, elevii mergând acolo, își demonstrează superioritatea față de ceilalți elevi.

Cel mai interesant e că, la unii din ei le șuieră vântul prin buzunare, dar își permit să o dea cu „glamourul”, arătându-se mai tari decât „sunt” .

Părinții acestor copii sunt niște criminali, niște criminali ce le-au distrus viitorul, permițându-le să facă toate aceste tâmpenii.

Acum, de unde să ne mai așteptăm la un viitor ?

Nu ezit să spun că sunt persoane ce-și merită pe deplin acest statut. Meritul și-l demonstrează prin succes, inteligență și  stilul plăcut de a se îmbrăca.

Adevăratul glamour constă în originalitatea și finețe, cu care să te evidențiezi de alții. Dar moldovenii confundă originalitatea cu turma. Trist !


Haide-ți să stopăm această ideologie a tinerilor noștri, să nu reacționăm la efectul ăsta de turmă ci să avem propriile idei și păreri .

1 comentarii

  1. La școală putem întâlni elevi care-și roagă părinții să-i ducă cu BMW x30 și să le facă vre-o 5 cercuri prin împrejurul școlii. Astfel ei își demonstrează glamouritatea. Mda... Corect