Ion Găină: Să vorbim limba noastră cu o intensitate, astfel ca ea să nu moară (VIDEO)



În cadrul proiectului Redescoperă Moldova.Căușeni, am trecut și pe la Zaim unde l-am întâlnit pe domnul Găină la Muzeul Alexei Mateevici. El este directorul acestui muzeu și scriitorul mai multor lucrări, printre care ABC-ul tânărului creator „Cuvântul”.


















Fosta mea profesoara de limba română a fost discipola domnului Găină. Și mereu ne povestea despre activitatea dumnealui. Acum m-am convins că este un om chiar extraordinar.

El susține că „e ușor să pui pe roate o instituție, cel mai greu e să o menții” și că „visele curate și frumoase mereu se vor îndeplini”. 

Printre discuții și-a exprimat indignarea față de toate știrile TV cu morți și accidente. Si zice că sunt insuficiente știri pozitive de care ai putea să te dozeze cu energie, pe când avem atâția oameni talentați și frumoși. În acest context ne-a indemnat si pe noi ca și pe discipolii săi care au vrut să facă ziaristică spunându-ne: „Să faceți ziaristică dar să nu fiți muște de gunoi”.

I-a fost greu să înființeze muzeul, dar a făcut-o. Acum dacă treceți prin Căușeni vă îndemn neapărat să treceți pe la muzeu. Aici veți putea vedea chiar lucrurile de care s-a atins poetul, Alexei Mateevici și lucruri care au o tangență cu personalitățile neamului românesc.

Prin discuțiile cu dumnealui ne-a povestit cât demult străinilor le placea imnul nostru, și susțin cică că ar putea fi și imnul lor. În sens că intruchipează toate calitățile limbii și neamului lor. 

Pentru Ion Găină, Mateevici a fost un profesor spiritual și susține că ele este prea important pentru noi, pentru neamul nostru românesc.

Întrebarea retorică cu care s-a încheiat „redescoperirea” este „când vom mai vorbi de bine despre noi?”.





0 comentarii