Malala Day



Malala Yousafzai este o elevă pakistaniană de 15 ani din regiunea Swat, orașul Mingora care a fost supusă unor restricții de către Taliban (o mișcare politico-religioasă). Multe din restricții prevedeau interzicearea accesului fetelor la educație și multe alte chestii ce lipseau femeile și fetele de drepturile fundamentale. 






Malala a fost împușcată-n cap
chiar în autobusul școlar în urma unor mărturii pe care le-a scris pe blog despre încălcarea dreptului „accesul la educație”. Postările sale de pe blog erau scrise sub un pseudonim și erau citite de lumea întreagă fiind postate pe BBC.

Curajul ei a fost salutat de foarte multă lume printre care și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. A câștigat premiul National Youth Peace Prize și a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.


Din păcate cazul Malalei nu prea a fost cunoscută opiniei publice de la noi precum și cazul Sabinei, mass-media nu prea s-a autosesizat. În acest context pe 12 iulie (ziua de naștere a Malalei) se vor organiza un șir de evenimente în lumea întreagă inclusiv și în Moldova în semn de solidaritate cu Malala și în același timp se va accentua importanța educației. În acest sens se vor elabora niște rezoluții despre care vă puteți da cu părerea aici.

0 comentarii