ORATORIE - arta de a vorbi în public

Oratorie. O conspiraţie între vorbire şi acţiune pentru a înşela înţelegerea. O tiranie temperată de stenografie. ( Ambrose Bierce)
Pornind de la definiția cuvântului propriu-zis oratorie, înțelegem că e arta de a realiza un discurs și de a vorbi în public. Pe lângă definiție există o mulțime de criterii de care un discurs nu mai e atât de convingător pe cât ar trebui să fie.
La data de 16.12.2012 am participat la concursul Oratorul Anului organizat de Clubul Oratorilor. În public erau atât persoane cu experiență, cât și fără experiență. Membrii juriului fiind oameni de succes și experți în domeniul în care activează, au împărtășit cu noi o mulțime de secrete ce sunt în spatele unui orator de succes. La rândul meu am să le împărtășesc și eu cu voi.  Pentru început e nevoie să știi de 3 lucruri înainte de a pleca pe scenă :


  1. Ethos - background-ul unei persoane. Fiind o persoană de succes, cunoscută mai de toți, vei avea posibilitatea să captezi mai mult atenția audienței.
  2. Logos - cunoștințele. 
  3. Pathos - emoțiile.



Înainte de a realiza discursul ai grijă să formulezi un mesaj care să fie pe înțelesul tuturor, fără multe aberații și figuri de stil. Ai grija ca frazele ce urmează să nu prezinte contrariul mesajului. Într-un discurs se exclude formula de salutare și tot felul de cuvinte de genul : deci, așa dar, la mulți ani, multă sănătate. Ai grijă să nu incluzi tot felul de cacofonii. Schițează-ți structura discursului pe o mică copiuță (în caz că discursul e foarte mare). Încearcă să-l faci cât mai original posibil. Lucrează la pronunțarea cuvintelor, încearcă să o faci în fața oglinzii până-ți reușește.Pentru pronunțarea corectă necesită să folosești corect accentele .(Încearcă să exersezi pronunțând vocalele: e,o,u). Nu încerca să memorezi discursul și să-l rostești în versuri, încearcă să înțelegi doar ideeile despre care dorești să vorbești, astfel ajungând în fața publicului te vei simți liber de a vorbi. Asumă-ți responsabilitatea față de toate cele spuse anterior.

Înainte de a începe evenimentul încearcă să faci niște plimbări prin sală, astfel emoțile te vor părăsi. Ai grijă cum pleci spre scenă, fă-o cât mai liber și cu zâmbetul pe fața. Acest procesc va influența mult atenția publicului în același timp te vei încărca de energie. Controlează-ți emoțiile. Ai grijă cum te miști pe scenă sau cum stai pe scaun în fața publicului, fiecare mișcare stranie va prezenta o emoție. Fii liber și crezi-n tine. Ai grijă la limbajul non-verbal, înceracă gesticulezi cât mai bine, și fiecare gest să fie specifică frazei pe care o rostești.Brațele nu trebuie să fie mai sus de umeri în timpul discursului. Și încearcă mereu să fii cu brațele deschise. Ai grijă, gesticulațiile pot să te dea de gol, observându-ți emoțiile.Fii cât mai natural în scenă și investește puțin suflet în a vorbi, pentru a convinge publicul.

Iar la sfârșit înceracă să mulțumești publicului pentru atenția care ți-a acordat-o, și ieși din scenă exact cum ai intrat, fără emoții și cu zâmbetul pe față.



1 comentarii

  1. si ai avut un discurs bun , felicitari!!!!