O retrospectiv a anului 2013


Și la sfârșit de an o tradțională retrospectivă împărtășită cu voi toți.

  1. Am participat la un schimb intercultural în Trogen, Elveția în perioada 3-23 noiembrie. 
  2. Am participat la un summit internațional al tinerilor „Let's change the world for the better” în tabăra Artek, Ukraina în perioada 18 iulie - 4 august.
  3. Am participat împreună cu echipa #b10 la Cupa Bloggerilor la Fotbal în București, România în luna septembrie.
  4. Am câștigat alegerile președintelui senatului Liceului Teoretic „Spiru Haret”.
  5. Am participat la tabăra de vară Wave Week Moldova în luna august.
  6. Am devenit consilier în cadrul Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor.
  7. Am devenit voluntar în cadrul Consiliului Național al Tineretului din Moldova.

Sunt niște realizări modeste dar de care mă mândresc foarte mult. Datorită lor am reușit să mă dezvolt și să-mi modific unele viziuni.

Am să închei acest articol cu mulțumiri speciale către următoarele persoane Nicu Apostu, Veronica Boboc, Eduard Mihalaș, Nadejda Trofim, Natalia Ursu, Ana Gârba, Alina Gâlcă, Anna Susarenco, Luminița Plămădeală.


Le urez tuturor în noul an cât mai multă motivație, interes și realizări frumoase. Have fun ! :)



Tehnologii WOW în .md




Orange Moldova e tot mai aproape de bloggeri. Şi chiar imi permit sa-i laud şi sa apreciez lucurile inovative pe care le fac. Recent au lansant un magazin cu tehnologii WOW. Primii vizitatori au fost bloggerii de la echipa #b10.  Am fost invitat şi eu sa particip la lansare,  nu am putut sa ajung, dar cu siguranta cum prind ocazia plec sa testez noile tehnologii. Puteti sa mi-o luati inainte pana revin in tara, magazinul se afla pe Decebal.

Mai multe poze şi informatii despre tehnologiile de acolo, gasesti la prietenii mei pe blog, aici la Nicu, aici la Plesca .



Michael Zikeli: “Am foarte multe de învățat de la tineri”




Michael Zikeli este președintele organizației Concordia Moldova. Mai bine de 25 de ani încerca să contribuie la reducerea sărăciei. În cadrul Concordia Moldova, gestionează 2 proiecte mari, unul pentru tinerii orfani și copii proveniți din familii social vulnerabile și un alt proiect este ajutorare bătrânilor.





Care sunt experiențele dumnevoastră anterioare ?

Am lucrat la Caritas Viena, unde am cunoscut o mulțime de moldoveni, care erau în trecere sau solicitau azil și o bună marjoritate din ei erau tineri.  Desigur, că mereu eram receptiv și-i ajutam. De acolo a venit și dorința să activez în Republica Moldova.



Câte de importantă considerați implicare societății civile în procesul decizional ?

Este responsabilitate cetățenilor să se ocupe de elaborare proiectelor, iar datoria guvernului este să-i asculte și să slujească oamenilor. Doar astfel vom crea o societate frumoasă.

În acest context încurajez tinerii să se implice, că de fapt ei sunt forța motrice a unei societăți, și doar ei pot simte cel mai bine problemele unei țări.  Iar noi adulții trebuie să înțelegem că ei sunt mai rapizi, mai inteligenți și mai iscusiți ca noi și să nu-i stopăm la nivelul nostru. Chiar dacă ne este greu să acceptăm, trebuie să o facem și să le oferim șansa să-și decidă viitorul. Trebuie să recunosc că de fapt și eu am foarte multe de învățat de la tineri.



Care este contribuția organizației dumnevoastră în crearea condițiilor menționate mai sus ?


Concordia Moldova are 29 de centre sociale în toată țara, unul dintre cele mai mari este în Pererâta, unde se adăpostesc 240 de copii. Le oferim cele mai bune condiții și îi încurajăm să se implice în domeniile care-și doresc cel mai mult. Le asigurăm copiilor foarte multe activități și îi ghidăm pe fiecare în parte oferindu-le sfaturi. Scopul Concordie este să susține oamenii.



Ce sfaturi le-ați oferi tinerilor?

Am mai multe sfaturi ce le-aș putea oferi tinerilor, unul din ele este să se implice mult mai mult politic, și să nu lase politica doar adulților, deoarece ei simt mai exact și mai bine problemele societății și au viziuni mult mai clare. Un alt sfat ar fi să dedice un an voluntariatului într-o altă țară. Cunosc mai mult de 95% de tineri care au facut voluntariat un an și au recunoscut că le-au schimbat radical viața schimbându-le unele concepții. În același timp i-au dezvoltat personal și profesional.

În perioada 29-31 octombrie la Chișinău în incinta hotelului Codru se desfășoara prima ediție Civic Fest unde participă  Concordia Moldova împreună cu domnul Zikeli . Veți avea șansa să-l cunoașteți mai bine. 






Va invit la un pahar de vin și voie buna



Tocmai am venit de la pregatirele unui eveniment care va avea loc în centrul capitalei . Cam așa, mâine, 5 octombrie la ora 12.00 în Parcul Central Ștefan cel Mare și Sfânt. Evenimentul reprezintă lansarea unei noi campanii sociale de sensibilizare a opiniei publice privind abuzul emoțional asupra copiilor - „Cuvintele grele rănesc”. Este elaborată de Centrul Media pentru Tineri și Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.



Foială-n România. 10 blogări moldoveni vor participa la Cupa Bloggerilor


Mai răruț o dau pe blog, o fac doar la ocazii. Și de data asta am o altă ocazie specială să mă laud că voi participa alături de 9 blogărași moldoveni la Cupa Bloggerilor care va avea loc în București.




O șezătoare schimbătoare



Demult n-am mai scris p-aici. Am avut o vară plină în sensul direct al cuvântului. Am fost pe la tabere, organizații, evenimente și așa mai departe. Timp pentru blog nu prea am avut.

Acum am o ocazie specială să scriu despre o gașcă și un eveniment supertare. Le place să li se spună Changemakeri și marți organizează o șezătoare intitulată „La lumina speranței” începând cu orele 13.00 la Arcul de Triumf. Participanții la eveniment vor avea acces la cărți motivaționale, la jocuri interactive și muzică live. Spre seară se vor lansa lampioane. Programul integral îl găsiți aici.

 Prima interacțiune cu ei a fost la o ședință guvernamentală pe când domnul Mihai Moldovanu era viceprim-ministru. Am reușit să-i cunosc mai bine la Gustar unde am fost parte din gașca lor. Sunt frumoși, tineri și foarte activi. Fiecare din ei sunt diferiți în felul lor și asta-i face speciali și foarte originali. De aceea am toată siguranța că vor face acest eveniment unul memorabil și foarte foarte interesant. 


Un fel de „cum a fost la #Gustar”


Din start mă gândeam să vin la Gustar, dar nu aveam gașcă. Toți prietenii erau plecați pe la tabere, mare, școli de vară and so on. O postare pe făisbuc și totul s-a rezolvat. Am fost în gașca celor de la Changemakers. Oameni veseli, oameni pozitivi și cel mai important - receptivi. Ivan la fel s-a altura celor de la changemakers, respectiv eram 2 bloggeri care s-au văzut doar pe facebook.



O altă modalitate să renunți la task-urile casnice


Nu știu dacă ați auzit, dar pe piața autohtonă a apărut un nou serviciu interesant de housekeeping și curățenie. Prietenul nostru Ivan deja a avut o experiență interesantă cu ei. Și zice că-s buni și utili.



Tabără pentru tinerii moldoveni de peste hotare


Un nou produs interesant și creativ pentru ai noștri din toată lumea elaborat de către Biroul pentru Relații cu Diaspora. Acest program este destinat tinerilor moldoveni cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani. Deadline-ul îi pe 20 iulie, așa că grăbiți-vă. Din start citiți descrierea programului și apoi condițiile de participare unde este și formularul.



Picii au câștigat la fotbal. FC Grădinița vs. FC Blogovăț


Pentru mine a fost cam dificil meciul de azi. Una-i că ieri am avut un alt meci interesant  în cadrul campionatului raional Ștefan Vodă la care am fost parte a echipei din satul Carahasani și eram obosit, iar alta-i că n-am rezistat căldura. În fine am câștigat cu 11 la 9. Great succes.


Chiar dacă am câștigat și am luptat din greu să întoarcem scorul. Esența „offline-ului” a fost socializarea între bloggerii autohtoni și în același timp stoparea discriminării rasei de „tineri bloggeri ” . Evident că ne-am propus să și readucem aminte oamenilor din social media că sportul e la fel un remediu sănătos de pierdut timpul. Așa că ghetele în picioare și lăț du it.

Mulțumiri enorme către mult stimatul nostru prieten, Ivan Goncearuc, care ne-a asigurat terenul și ne-a susținut moral pe facebook. Și mulțumiri enorme comentariilor cameramanului nostru, Alex .

Trăiască sportul, trăiască bloggerii, trăiască bara porții !


P.S: În contextul performanțelor încasate echipa FC Grădinița caută sponsori.

P.P.S:Înregistrările video împreună cu comentariile lui Alex sunt la Eugen pe blog și o mai bună relatare a meciului la Marius.



(UPDATE) Duelul bloggerilor la fotbal


M-am scapat cu vorba într-un articol, fara sa ma conformez discuției pe care am avut-o cu Eugen in a organiza un meci între noi și ei. Declar că metodologia de organizare a campionatului scrisă în acel articol nu mai este valabilă. 





Nu semnați petiția, învățați-o pe Miss Moldova româna


Am văzut că pe facebook apar tot felul de inițiative, și chiar îmi place că oamenii prind la demnitate. Doar că ar trebui să înțelegeți că deja participanta nu mai poate fi revocată.



Concurs pentru bloggeri



În contextul apropierii zilei de naștere a Malalei (bloggerița pakistaneză care a fost împușcată pentru dorința sa de avea acces la educație), Y-Peer Moldova anunță concurs în exclusivitate pentru bloggeri.




Bloggerii vor juca fotbal



N-am jucat fotbal de ceva timp, și acum chiar simt o dorința și mai mare de a o face. În acest sens împreună cu Ivan, vom organiza un mini-turneu între blogări în data de 7 iulie pe stadionul CSCT Buiucani.




Requiem for a dream


Am privit recent acest film. Probabil efectul principal al filmului este după ce-l privești. E un mindfuck dacă l-aș aborda la termenii moderni. Un film care mi-a schimbat total percepția asupra drogurilor și a substanțelor nocive. E unul din categoriile must watch.




Oportunități pe degeaba pentru vară


Am adunat aici câteva oportunități pedegeaba de schimb de experiență și câteva școli de vară.





Ion Găină: Să vorbim limba noastră cu o intensitate, astfel ca ea să nu moară (VIDEO)



În cadrul proiectului Redescoperă Moldova.Căușeni, am trecut și pe la Zaim unde l-am întâlnit pe domnul Găină la Muzeul Alexei Mateevici. El este directorul acestui muzeu și scriitorul mai multor lucrări, printre care ABC-ul tânărului creator „Cuvântul”.




Ce mai zice junimea de la Căușeni


Chiar dacă am interacționat doar de vreo 2-3 ori cu tinerii d-aici, mi-am formulat o viziune. Căușeniu-i sat mare (exact ca Chișinăul) și e un fel de capitală a regiunii de sud-est a Republicii Moldova. Aici se adună oamenii regiunilor vecine la piață de duminică și în unele cazuri la studii (eu cunosc câteva persoane).




Căușeni - oraș verde



Am ajuns cu bine la Causeni. Și cu blogării ne-am pornit la drum. Prima destinație a fost Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului. O mănăstire veche care ascunde mai multe legende. Este puțin adancita-n pământ. Dar interiorul este destul de voluminos. Pe peretii manastirii sunt pictatate sarbatorile si chipurile unor sfinti.



Să redescoperim sportul


Dacă tot suntem puși pe căutări și redescoperiri, nu ar fi o idee rea să le reamintim oamenilor din mediu online că sportul este la fel de bun, ba chiar și „mai sănătos” decât facebook-ul.




Malala Day



Malala Yousafzai este o elevă pakistaniană de 15 ani din regiunea Swat, orașul Mingora care a fost supusă unor restricții de către Taliban (o mișcare politico-religioasă). Multe din restricții prevedeau interzicearea accesului fetelor la educație și multe alte chestii ce lipseau femeile și fetele de drepturile fundamentale. 




Din culisele redescoperirilor cahulene


Am simțit necesitate scrierii acestui articol din insuficiență de promovare a redescoperirilor de la Cahul, care da, recunosc le-am scris în grabă și poate nu-s atât de calitative dar noi ne-am distrat de-a binelea. Cineva nu a dormit nopțile,cineva prea mult a dormit, cineva prea mult a descoperit și așa mai departe .




Moldovenii din Cahul au talent


În contextul preselecției naționale „Moldovenii au talent” care va avea loc pe 9 iunie la Cahul susținut de partenerul general Moldcell, am (re)descoperit și noi niște talente.



Am (re)descoperit calea lui Ștefan cel Mare

Mereu am încercat să-mi păstrez echidistanța când e vorba de confesiuni. Dar mereu am susținut inițiativele și lucrurile mărunte cu o poveste frumoasă. Aici mă refer la mănăstirea  care am vizitat-o ieri și despre care am scris cât de puțin aici.




Redescoperim pământurile cahulene pe biciclete



Exact pe la orele 06.30 am fost trezit să plec la Redescoperă Moldova.Cahul. Undeva în 5-7 minute mi-am strâns lucrurile și am plecat. Eugen mă aștepta cu buburuza vis-a-vis de Ministerul Muncii.

***

În preajma Cahulului drumurile nu-s prea bune. Nici chiar în Cahul. Ajunsi la hotel, ne-am cazat, am văzut bicletele și am plecat.



Offline cu viceprim-ministru, Eugen Carpov



Mi-am amintit că am fost și eu zilele trecute la un offline cu viceprim-ministru în exercițiu Eugen Carpov - coleg de clasă cu Marian Lupu, originar din Transnistria, nu are carnet de partid. Băi, cum să vă zic, om de treabă cu o carieră frumoasă, posedă niște calități de diplomat excepționale. Un limbaj elocvent și o gestionare frumoasă (ca in imagine) are. Mi-a fost mai interesant să învăț cum se coace o diplomația corect decât să ascult viziunile pe care le are - cu toate eram de acord în majoritate cazurilor.



Campania lucrurilor bune



Mereu am susținut și voi susține campaniile sociale ce au menirea de a incuraja și ajuta  alți oameni. Recent a fost realizată o campanie de susținere a unor tineri dintr-o instituție rezidențială din Rezina de către echipa de fotbal DACIA (echipa la care am jucat eu cândva).



Am simțit TEDx-ul de pe Facebook



Nu am fost la eveniment, am fost în altă parte, dar datorită facebook-ului am simțit cât de puțin atmosfera de acolo. Evenimentul a fost bine mediatizat pe fb. Într-un fel am o invide frumoasă de cei ce au fost prezenți, dar recunosc - dacă doream să vin, veneam , dar prețul biletelor mi s-a părut exagerat ca și celorlalți. În fine am să prezint câteva citate pe care le-am cules iarăși de pe facebook și care m-au inspirat.



Cadouri frumoase de la Ivan Goncearuc



N-am fost azi la TEDx - păcatul meu, cu toate că am vrut neapărat să văd speech-urile a câtorva persoane, printre care Tudor Chirilă, Igor Guzun, Ion Sturza, Raed Darafat, Tony Hawks și alții.
În schimb la Centrul Media pentru Tineri în cadrul proiectului Clubul Tinerilor Bloggeri, a fost invitat Ivan Gancearuc - proaspăt blogger profesionist.




Impresii după Buzz!Camp




Am avut plăcerea  să fiu invitat special și să particip la acest eveniment. Am mai scris 10 motive să vii la Buzz!Camp și că investițiile în educație sunt imperios necesare și cred că puțină dezvoltare personală și orientare profesională în plus, nu a fost în zadar.

Mi-a plăcut mult însuși ideea evenimentului, oferindu-le tinerilor oportunitatea de a învăța cum să gestioneze corect eșecurile și cum să-și controleze emoțiile. Unele speech-uri au fost inspiraționale iar altele mai puțin. Pentru cei care s-au trezit mai dimineață și erau nevoiți să aștepte până la începerea evenimentului, organizatorii au pregătit niște ziare (ECOnomist și Ziarul de Gardă).Nu prea am văzut chestia asta pe la alte summit-uri/conferințe, de aia mi s-a părut ceva nou și fain.


10 motive să vii la BUZZ!Camp


  1. E gratis !
  2. Este un proiect marcă Inspire Business, și e cool sau mai nou „glomourna” să fii prezent.
  3. Îți vei consolida CV-ul.
  4. Vei interacționa cu alți tineri cu interese comune și cu oameni calumea.
  5. Speekeri vor fi reprezentații companiilor de top din România.


Investind în educație vom câștiga mai mult (1)



Vin chiar acum de la un City Quest educativ foarte interesant organizat de către AIESEC în cadrul proiectului UPGreat, și da, chiar se merită investiția făcută de către organizatori, bani, timp, „nervi” și iar timp. Am alergat ca nebunii tăt orașul și în sfârșit ne-am ales cu câteva chestii invățate din educația antreprenorială (cum să-ți vinzi produsul și cum să-i convingi pe oameni). Aaaa da, înghețata a fost imperios necesară și foarte gustoasă spre final.

***

Și Obama cândva spunea: “Every dollar we invest in high-quality early education can save more than seven dollars later on…”



„Hai să fim mai buni”

Educația incluzivă a devenit un lucru primordial societății noastre. Tot mai mulți tineri cu dizabilități sunt respinși și discriminați. Statistic vorbind în Republica Moldova există peste 16 000 de copii de copii de acest fel. Dintre care 5700 sunt în institutii rezidențiale.

Cifrele ne spun că circa 50% din profesori n-ar acepta să aibă discipoli  cu dezabilități. La acest capitol elevii sunt mai toleranți față de semenii lor, circa 78% ar accepta colegi cu dezabilități.

În acest sens, UNICEF în colaborare cu Ministerul Educației au organizat o întâlnire cu bloggerii, pentru a informa despre o nouă campanie de sensibilizare a opiniei publice privind educația incluzivă.

Am fost încântat să văd mămici și tătici activi care militează pentru o educație sănătoasă pentru toți, chiar și pentru cei care nu se bucură în tocmai de drepturii. În cadrul întâlnirii am menționat ca aș accepta astfel de colegi, ba mai mult chiar mi-aș fi dorit, avand o motivatie in plus, văzându-i pe ei cum luptă pentru a fi ca toți ceilalți. De la mic și la mai mare, haideți să-i ajutăm pe fiecare să-și găsească un loc printre noi, printre alți tineri ca și ei.



Luzăru' GURDILA m-a ofensat și mințit

După lecția publică sau training cu Alex, habar n-am ce a fost ăla, dar a fost ceva util și interesant, am plecat să mă alimentez cu o doză de cultură veselă la spectacolul „Panica de la Grand Hotel”. Extraordinar ! Mulțumesc Teo !

***

Alex îi un luzăr, pardon, a fost . Când avea vârsta mea, 14-15 ani, el nu știa de cărți, de fapt știa doar de „karoli”, „damă”, „tuz”. După care el a ajuns să înțeleagă că-i place Harry Potter și „Romanul adolescentului miop ” de Eliade. După care am înțeles eu, că a absolvit liceul în care în care învăț eu acum, Spiru Haret. De fapt știam, nu eram sigur, dar mi-a confirmat.

După care Alex a făcut o clasificare a blog-urilor, indetificându-le după criteriile : interesante, neinteresante și „fetele se udă-n chiloței”. Pe Luchianiuc l-a băgat la blog-uri interesante, pe Ghimpu la neinteresante și Jurnalul Evei - „fetele se udă-n chiloței”.

Sunt sigur că dacă nu mă aflam în sală avea să dezvolte ideea cu „blogger influent” până să ajungă la mine, evident ironizând. Odată eu postasem ceva cu bloggeri influenți, după care habar n-am cum s-a întors roata, ca s-a ajuns că-mi doresc să devin blogger influent. Și bănuiesc că la asta s-a și referit. Dacă nu, atunci iertat fie-mi păcatul !

„În Moldova nu poți fi vedetă, iar dacă vrei să te simți vedetă trebuie să ai o vilă la Miami și un rolls royce în garaj.” - Alex



De la Volkoff la Orwell


Îmi pare rău de reprezentații mass-mediei și de forumiștii care stau infometați așteptând salariul de la zi la zi  de la politicieni pentru dezinformarea în masă și influențarea opiniei publice pe când ei ar trebui să prezinte transparență și echidistanță (aici mă refer la jurnaliști). Acest război mediatic ar trebui să prezinte un pericol societății și oamenii să devină mai precauți, deoarece oricând pot fi supuși dezinformării. Iar formula aplicată în acest proces este una interesantă care încă nu am reușit să o indentific complet și am convingerea că nu voi reuși până nu va fi complet aplicată și bănuiesc că va fi inclusă în următoarele analize ale lui Volkoff (dacă va mai continua scrierea altei lucrări despre tratatele de dezinformare).

Îmi pare rău de copii îndoctrinați ai partidelor care sunt nevoiți să se subordoneze unei idei și să o susțină, distribuind-o insistent și obrazinc printre colegi,parinți, rude, prieteni. Pe când ei ar trebui să gândească „out of box” dacă totuși avem o „democrație reprezentativă funcțională” și se acceptă pluralismul de opinie.

Îmi pare rău de impulsivitatea unor politicieni și mai rău îmi pare de politicieni care încearcă să denigreze imaginea oponenților și în același timp să profaneze cauzele naționale.

Îmi pare rău de societatea bolnavă și needucată care provoacă inactivitate și indiferență. Iar aici mă adresez Ministerului Educație pentru accentuarea educării civice a elevilor, spun asta deoarece cadrele didactice de educație civică sunt de azi pe mâine iar elevii rămân indiferenți de acest subiect. Asta e și baza unei societăți sănătoase și mai bine, a unei clase poltice capabile să fac o acțiune eficientă și în același timp productivă.

Îmi pare rău de faptul că oamenii nu se mai bazează pe ideologia partidelor precum e in SUA (acolo partidele au deja „un staj de lucru enorm de mare”) ci pe Filat,Lupu sau Ghimpu.

Îmi pare rău de oamenii naivi și creduli partidelor, pe cand se demonstrează că liderii acestora sunt niște contrabandiști și bandiți, dar ei continuă să-i susțină.


Și am convingerea că dacă vom continua așa noi, societatea civil, dacă vom tolera toate acțiunile de distrugere a vitorului european, rămâne să trăim într-o ambianță orwelliană.


„Generația veselă” sau care „slabo”-uri sunt mai eficiente

                    În urma apariției mai multor acțiuni de tineri care provoacă nemulțumiri în rândul oamenilor și tulbură liniștea și ordinea publică am decis să scriu acest articol pentru a sensibiliza opinia publică și în același timp pentru a le oferi adepților acestor curente și persoanelor interesate, niște idei mult mai efiace și productive pentru folosirea timpului corect. Și dacă totuși mai există sau (nu, habar n-am) grupul de tineri care provoca nemulțumiri, „slabo nah”, le-aș propune câteva acțiuni nobile pe care le-ar putea aplica pentru a influența pozitiv atitudinea și opinia tinerilor. Iar mai exact ar fi crearea unor campanii sub genericul „Slabo să citești o carte” sau „Slabo să nu accesez facebook-ul timp de o lună” sau „Slabo să participi sau să organizezi un training sau flashmob cu impact social” sau „Slabo să ajuți o bătrânică” sau „Slabo să faci un act de caritate” și lista continuă cu o mulțime de idei care ar aduce un beneficiu societății în același timp să contribuie la propria dezvoltare.   În acest context propun o listă micuță de acțiuni pentru a deveni un tânăr proactiv:



Guest Post: Cine-i oare moldoveanul? Cum rusul şi-aplica planul? (POEZIE)


Este prima postare din categoria „guest post” și sper să fie una reușită și interesantă datorită acestei poezii a unei doamne de 81 de ani care relevă adevărul dureros din Republica Moldova în special procesul de rusificare. Guțu Elena îi spune, și în semn de recunoștință îi ofer tot respectul meu. Îmi pare bine că mai sunt bătrânei la vârsta de 81 ani care mai gândesc și care analizează lucrurile nu tocmai bune din țară.


Cine-i oare moldoveanul?
Cum rusul şi-aplica planul?
Cine oare-i moldoveanul
Că-şi ignoră limba,neamul?
Îi răspund eu pe dreptate:
E un laş,o nulitate,
Ins lipsit de demnitate
Şi fară identitate.
Limba-i,zis,moldovenească
A schimbat-o pe rusească,
Refuză să recunoască
Că i-i limba românească,
Acceptă o limbă strîmbă,
Vrea sa aibă doar pe limbă,
Stomacul să-şi ghiftuiască
Cu riscul chiar să-i plesnească,
Moldovean in paşapoarte
Mancurt în re-a-li-ta-te.
Mai prejos ca animalul
E acesta moldoveanul.
Păsăritul,animalul
Nu-şi schimba limba neamul,
Cucu-i cuc şi cucuieşte
Nu miaună pisiceşte
Câinele latra câineşte
Da nu grohăie porceşte,
Cocoşelul din poiată
Nu cântă ca broasca-n baltă,
Fiecare cu-a sa limbă,
Pe străină nu o schimbă
Ciocîrlanul nu se-nsoară
Cu o dulce vrăbioară,
Se-nsoară cu-o ciocîrlie
Neamul lor in veci să fie;
Vulpea nu face pereche
Cu alt neam intr-o ureche,
Nici c-un cîine  sau lupoi,
Se –nsoţeşte c-un vulpoi,
Nu doreşte ea prăsile
Cap de vulpe,corp de cîine!
Numai unul moldoveanul,
Îşi ignoră limba,neamul,
Moldoveanului nu-i pasă
Pe cine aduce-n casă,
uzbecă sau tătăroaică,
Cazahă sau rusoaică,
Astea bune păpuşele
Au destule măgulele
Şi urmaşii lor,păzeşte,
Toţi vorbesc numai ruseşte,
Moldovencele-nflorite
N-au baieţi să se mărite
Veneticele-au momit
Pe băieţi si i-au răpit
Nu-i mai spune Ionică
Acceptă Ivan să-i zică
Nici Ciobanu nu le place,
Cebanov pe el îl face,
Intrusele ru-si-fi-că
Moldova lui Ionică,
Şi-n Moldova lui Ionică
Stăpâneşte Ivănică
Aţi văzut vreun rusoi,
Care trăieşte la noi,
Să spună în limba mea
„Bună ziua”sau „Pa” „Pa”?
„Mulţumesc” „la  revedere”,
„O zi bună”, „cu plăcere”?! 




„Bucket list”-ul cu 6 locuri din România care doresc să le vizitez după ce împlinesc majoratul

La o lecție de limbă engleză profesoara mă trezește din somn cu întrebarea „Where do u  want to travel in 2013 and why ?”. Răspunsul întrebării era ascuns undeva prin România. După câteva secunde de meditații l-am și găsit. Pentru mine de fapt acestă întrebare n-a fost decât o provocare care mi-a trezit interesul de a explora acele locuri dar în față stă o barieră, n-am 18 ani. Iar prin intermediul acestui articol am să încerc să prind 2 iepuri. Unul - să răspund integral la întrebarea profesoarei, doi - să găsesc persoane generoase (cu peste 18 ani) care doresc să mă ia în călătorie :) .


1.Sighișoara



2.Castelul Peleș


3.Sibiu


La Chișinău a avut loc o luptă crâncenă între DACI și ROMANI


Am stat la taifas, fața-n față cu Istoria Am bifat o dorință din „bucket  list”-ul meu. Am trăit o nouă experiență interesantă alături de alți oameni interesanți. 
Tricolorul  a avut prioritate la acestă bătălie indiferent de mărșăluirea unor nebuni care strigau pe acolo „Moldova”. Sigur, strigau cu intenție rea.
Cel mai interesant lucru - publicul susținea DACII .

Un lucru bine făcut de către Institutul Cultural Român și Acțiunea 2012.


Aaaa, și eram să uit, la acestă bătălie a fost și puțin sânge, dovadă e imaginea de mai sus.

O zi bună să aveți !



Sursa imaginii: infoprut.ro





(VIDEO) Ziua în care limba română a ajuns și în Africa



Iată că limba română nu este atât de dificilă precum pare, iar rușilor necunoscători de limbă română din Basarabia nu le mai rămâne nici un motiv de a nu o învăța.

Câțiva tineri din România aflați în misiune în Namibia i-au învățat pe tinerii de acolo o cântare românească.



 



P.S: Eu am scris acest articol înainte lui Dragoș, doar că-l păstrasem în drafts pentru a-l publica mai spre seară , când oamenii sunt online pe fb. :D


Formula eficientă reîntregirii neamului românesc

Suntem un popor manipulat și dezinformat care nu ne dăm seama bine în ce era trăim și ce vrem. Ziarele și articolele gândesc pentru noi, părearea proprie nu mai există. Precum și manuscrisele lui Orwell constatau că istoria este un falsificată și băgată lumii să o creadă. Noroc de Istoria Românilor recent introdusă în programul școlară care ne readuce aminte de adevărata noastră proveniență.

Și totuși unicul și pronunțatul lucru ce ne mai leagă de România este cultura. Cultura păstrată de la bunei, străbunei care mai confirmă faptul că am fost un stat reîntregit . Avem în „repertoriu” adevărate capodopere care mai sunt interpetate și acum.

Și totuși unicul lucru prin intermediul căruia mai puteam reîntregi neamului românesc este iarăși cultura. Și nu mărșăluirile, lozincile și strigătele în stradă care mai degrabă provoacă nemulțumiri și îndepărtează lumea de la idealul național.




Dezvăluiri din Basarabia de la flashmob-ul care a avut loc în mai multe orașe românești


În Chișinău ca și în celelate orașe românești am organizat un flashmob în semn de solidaritate cu Sabina și colegii săi. Am fost indignați de către decizia autorităților din Covasna și de acțiunile de peresecutare a Sabinei de către ungurii de acolo.  Am privit recent apariția Sabinei la Realitatea TV în care declară  că ea nu-i urăște pe unguri, ci faptul că ei o urăsc pe ea . A avut o reacție firească și a dat dovadă de patriotism adevărat.

Iar toate acestea acțiuni a le ungurilor de acolo ne-au alarmat și pe cei din Basarabia . Solicităm încă o dată autorităților române să nu tolereze toate actele de discriminarea a majorității de către nișe reprezentanți ai minorităților entice din România.  Unele partide precum a și menționat Geroge Simion au profitat de situația în cauză pentru a-și dezvolta campania electorală. La evenimentul de la Chișinău s-a alăturat o persoana care mi s-a prezentat cu buletinul ca fiind din Covasna, Sfântul Gheroghe. A declarat că a trăit printre secui. În același timp ne-a dezvăluit faptul că cică înainte de asta, Sabina ar fi înjurat administrația. Sabina neagă aceste afirmații.

O chestie mă frământă: de ce reprezentanții ai mass-mediei din Republica Moldova nu s-au autosesizat ?




Amenițată cu moartea pentru că iubește

Câțiva elevi români de la liceul Kőrösi Csoma Sándor din Cosvana în frunte cu Sabina au fost acuzați și amenițați cu moartea pentru că iubesc românește de Ziua maghiarilor de pretutideni. Câteva zile consecutive tinerii veniseră la școală purtând bentițe și alte obiecte tricolore, fapt care i-a provocat pe câțiva colegi maghiari care i-au huiduit și ofensat pe holurile liceului odată ce tinerii români mărșăluiau pașnic. Acest act a fost intentificat ca unul ce „instigă la ură”- o acuzație nejustificat de către administrația liceului . Numele acelor tineri figurează acum în una din anchetele Inspectoratului Școlar Județean care urmează să stabilească soarta lor. În apărarea acestora este implicat Consiliul Național al Elevilor și Consiliul Județean al elevilor. Poliția a deschis dosar penal cu autor necunoscut. În următoarele zile o echipă de la Ministerul Educației din România va cercetacazul Sabinei. Iar până atunci Sabina rămâne a fi supusă persecuțiilor.

  Este inadmisibil pentru statul român ca să mai tolereze persoanele care aparțin unor minorități etnice și își permită să discrimineze persoane a căror etnii reprezintă majoritatea. Este de datoria Guvernului să ia mai multe măsuri administrative pentru soluționarea problemei respective. Consider că administrația acelui liceu merită a fi demisă în frunte cu diriginta Sabinei care i-a tăiat bentița Sabinei cu insistență.
 
În semn de solidaritatea pentru Sabina și colegii săi, vineri la ora 15.30 în fața Ambasadei României la Chișinău vom intona imnul „Deșteaptă-te române” și vom afișa tricolorul alături de câteva mesaje destinate Sabinei.   Sabina prezintă un exemplu demn de urmat care le-a demonstrat ungurilor că Ardealu-i pământ românesc, riscând a fi persecutat și injurată.    


În vizita la biroul lui Nicolae Dabija

Am avut ocazia să calc podeaua birourilor pe care Nicolae Dabija le calcă zilnic. Dacă pe alții îi determină banii, hoția, puterea pe Nicolae Dabija îl legă doar 2 lucruri cultura și reîntregirea neamului românesc prin intermediul acesteia. Toate acestea le-am observat pe pereții birourilor care prezintă frumoasa față a unui român. Un adevărat lăcaș sfânt în cadrul căria se păstreză o parte din capodoperele neamului românesc.

Prind rândul tuturor picturilor am observat și bustul regretatului poet al neamului românesc, Grigore Vieru.









La fel și potrtretul ACESTUIA



Domnul Nicolae Dabia s-a simțit mândru când ne-a văzut, câțiva tineri care mai milităm pentru idealurile naționale și nu permitem clasei politice să ne impedice să o facem.


Și în final am procurat ultima sa carte „Nu vă îndrăgostiți primăvara!”























Mai puțină politică, mai multă cultură - formula necesară reînteregirii neamului românesc.

O zi bună să aveți !